FAQ Pomoc   Rejestracja  Rejestracja
Tutaj jest miejsce na Twoją reklamę!  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dylemat
Autor Wiadomość
Prankster 
Sieradzak

Wysłany: 2010-03-04, 01:06   Dylemat

Wydaje mi się, ze na Sieradzaku jest za mało ostrzeżeń o tym, że serwis jest przeznaczony tylko dla ludzi z okolic Sieradza.

Po raz kolejny dokonała u mnie zakupu osoba spoza regionu. W styczniu kupiła ode mnie osoba z Bygdoszczy, a dzisiaj z okolic Katowic. Dopiero po dokonaniu zakupu kupujący doczytał, dla kogo jest ten serwis. No i zadzwonił o 23 spytać, czy sprzedam mu zakupiony katalog i wyślę pocztą. Ja się oczywiście zgadzam, bo to dla mnie nie problem. W lutym dostałem też maila od osoby z Wielkiej Brytanii z pytaniem, czy mogę tam wysłać też ten katalog.

Zdziwiło mnie trochę, że chodzi zawsze o ten sam katalog, więc zajrzałem na Google. Dla zapytania "katalog znaczków fischer 2010" moja aukcja na Sieradzaku jest na pierwszej stronie wyników: http://www.google.pl/sear...3w+fischer+2010
Po pominięciu słowa "fischer" nadal jest na pierwszej stronie wyników. Po pominięciu słowa "znaczków" na drugiej stronie jest moja aukcja z katalogiem monet.

Mam więc mały dylemat, nie wiem czy zgłaszać propozycję, żeby wielkimi czerwonymi literami w formularzu rejestracji nowego konta była informacja o tym, że serwis jest tylko dla ludzi z okolic Sieradza i możliwy jest tylko odbiór osobisty, czy pisać o tym na aukcji i linkować do aukcji z identycznym towarem na Świstaku i Allegro. W sumie dla mnie jest to bardzo dobra sytuacja, że moje aukcja ma tak wysoką pozycję w Google, tylko trochę to dezorientuje kupujących jak się doczytają, że w sumie nie powinni korzystać z tego serwisu.

A właśnie, bo nie chcę zamykać aukcji żeby dokonać zmian w opisie - czy jest możliwość wstawienia linków w dopisku do aukcji? Oczywiście normalnie klikalnych linków. Czy jak wstawię kod HTML to mi go nie zamieni < i > na encje i nie wywali kodu w dopisku.

Autor Wiadomość
ChiKenn 
Administrator

Wysłany: 2010-03-04, 01:18   

Serwis byl (i jest nadal) bardzo dobrze wypozycjonowany w google (celowe dzialanie :) ), efekt jest tez taki ze trafiaja ludzie spoza Sieradza. Wedlug mnie to nie problem, sprzedajacy tez nie powinni byc z tego powodu zli ;) Co do tego, ze odbior jest osobisty w Sieradzu, to przeciez pisze w tresci kazdej aukcji, np.:

Kod:
Miejsce odbioru:
na terenie Sieradza, lokalizacja: dowolna

oprocz tego jest o tym wspomniane w regulaminie, czy chociazby w mailu ktory przychodzi zaraz po rejestracji (jako potwierdzenie zalozenia konta)... naprawde nie uwazam, aby z powodu tego ze jedna na 50 osob czegos nie doczyta, pozostali musieli za kazdym razem czytac jakas czerwona, oczojebna informacje :)

Autor Wiadomość
Prankster 
Sieradzak

Wysłany: 2010-03-04, 01:30   

Miałbym być zły na to, że moja oferta jest wysoko w Google? Mowy nie ma.

Mimo wszystko, czy nie masz nic przeciwko (ani Ty, ani Regulamin), żebym w każdej aukcji miał też podlinkowaną aukcję z identycznym przedmiotem na Świstaku?

Autor Wiadomość
ChiKenn 
Administrator

Wysłany: 2010-03-04, 01:39   

Prankster napisał/a:
Mimo wszystko, czy nie masz nic przeciwko (ani Ty, ani Regulamin), żebym w każdej aukcji miał też podlinkowaną aukcję z identycznym przedmiotem na Świstaku?

oczywiscie ze mam (chyba nie musze tlumaczyd dlaczego)... :) ale nie mam nic przeciwko, aby (jesli sprzedajacym to odpowiada) sprzedawac towar po za rejon Sieradza - po prostu odbior w Sieradzu (lub maksymalnie 6 km od granic) jest wymagany, aby wystawic przedmiot w serwisie, ale nie jest to jedyna, koniecznosc

Odpowiedz do tematu