FAQ Pomoc   Rejestracja  Rejestracja
Tutaj jest miejsce na Twoją reklamę!  

Poprzedni temat «» Następny temat
Rycerze w Sieradzu
Autor Wiadomość
rycerz
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-26, 20:49   

impossible
Bardzo zainteresowała mnie ta sprawa. Jutro postaram sie byc w siedzibie stowarzyszenia. Zwrócę uwagę organizatorom imprezy zeby uwazali z kim rozmawiaja o swoich planach. W prasie nie ma tak szczegółowych informacji o jakich pisze mira. Ciekawe czy to nie "piata kolumna".

Autor Wiadomość
don Pedro
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-26, 21:39   

witam,

miro, nie ma potrzeby siać zamętu, podziwiam twój lokalny patriotyzm i pragnę cię uspokoić. Bratwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej bierze udział w tym przedsięwzięciu, a enigmatyczne Stowarzyszenie Miłośników Rekonstrukcji Historycznych w Łodzi łatwiej znaleźć w internecie wpisując nazwę "Chorągiew prywatna von Reihl" jest to największa grupa rekonstruująca kulturę średniowieczną w Polsce, działają w kilku miastach na terenie całego kraju.

A dlaczego oni? Ponieważ Bractwo mimo doświadczenia w organizowaniu imprez, na taką skalę jeszcze nic nie realizowało, a razem możemy zdziałać wiele.

czemu za tyle pieniędzy skoro w Uniejowie zrobili za mniej? ponieważ w Uniejowie impreza miała charakter że się tak wyrażę kameralny, kilku rycerzy, na małym terenie, wejście w celu zwiedzania i oglądania turnieju płatne. w Sieradzu natomiast ma to być impreza o charakterze międzynarodowym a także mająca się odbywać cyklicznie. należy też wziąć pod uwagę fakt że to tylko wstęp do tego co prawdopodobnie będzie sie działo w przyszłym roku, mam na myśli Bitwę Narodów http://www.youtube.com/watch?v=wCMKO6_IMOQ.

odnośnie wzgórza zamkowego i wstępu na nie, prawdą jest że ma być zamknięte dla zwiedzających a to z tego prostego powodu że na jego terenie przewidziany jest OBÓZ DLA REKONSTRUKTORÓW, co nie jest równoznaczne z miejscem inscenizacji, turnieju etc, proszę wyobrazić sobie na wzgórzu 200 walczących ze sobą rycerzy, trudne do wykonania co? proszę teraz spróbować upchnąć tam jeszcze widzów... nierealne. z tego względu cała impreza ma sie odbywać na łęgach za skansenem, nie będzie problemu z czymkolwiek, miejsca wystarczy dla wszystkich zwiedzających i walczących.

jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, chętnie je rozwieję, proszę pisać, a wszelkie oceny na temat Sieradzkiego Stowarzyszenia Kulturalno Oświatowego, Stowarzyszenia Miłośników Rekonstrukcji Historycznych w Łodzi, Bractwa Rycerskiego Ziemi Sieradzkiej i innych organizatorów proszę zachować sobie na 21 czerwca, kiedy to już będzie po imprezie i będzie co oceniać

pozdrawiam
Adam Pietrzak
namiestnik BRZS

Autor Wiadomość
Adamek29 
Sieradzak

Wysłany: 2010-01-27, 07:37   

don Pedro napisał/a:
"Chorągiew prywatna von Reihl" jest to największa grupa rekonstruująca kulturę średniowieczną w Polsce

Oj, niemieckie bractwa na naszej nieskalanej historycznej ziemi?! Chopy! Szable/Miecze w dłoń i na Wzgórze:protest: :badcrack:
Ostatnio zmieniony przez Adamek29 2010-01-27, 07:38, w całości zmieniany 1 raz  

Autor Wiadomość
mira
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-27, 09:52   

KLiknęłam na podany adres i klapa. Fakt , grupa jest ale nic więcej. Strona o nich nie działa, nawet nie ma danych do kontaktu. W końcu to oni organizują, czy Stowarzyszenie z Łodzi, jak pisza w gazetach. Smutne jest to ze wsród organizatorów nie wymienia sie i bractwa z Sieradza, które jak napisałes takze to organizuje. Tak więc dalej same niespodzianki. ZNANA GRUPA.......?????

Rycerzu, jak zawsze trzeba dorobić teorię spiskową. Poczytaj gazetę, posłuchaj radia, zajrzyj na freha. Co prawda to nie mój okres, ale i ja tam zaglądam , chociaz zajmuję się wiekami wczesniejszymi. A TY jak jestes taki zorientowany, napisz jakie imprezy organizowała ta chorągiew i gdzie? Pozwoliłam sobie zajrzec na 2008 rok i zadnych imprez organizowanych przez tą choragiew nie znalazłam. :? NIc to, i ja konczę bo mi to wszystko zabiera za duzo czasu, a jak wyjdzie , to zobaczymy i wtedy podyskutujemy co nie zmienia faktu ze niedomówień jest dużo,za duzo...

* Index
* Forum
* Kalendarium
* GRH
* Ogłoszenia
* Pomoc
* Reklama
* O nas

Prywatna Chorągiew Macieja von Reihl (Średniowiecze )

Dane Teleadresowe:

Ta Grupa nie ma jeszcze uzupełnionych danych teleadresowych.

Bądź pierwszy i
Uzupełnij Dane!
Jak przekszałcić zakładkę w stronę GRH?

Nasze Forum:
załóż nowy wątek
Forum
Prywatna Chorągiew Macieja von Reihl

Odpowiedznowy wątek

* Najnowsze posty
* Najnowsze wątki

Aktualności z naszej GRH:

Nasze wiadomości:

Jak dodać wpis?

Nasza społeczność:

powiadom znajomego o GRH przyłącz się do tej GRH!

Tematyczna Mapa Strony

ARMIE

* Armia CK
* Armia Czerwona
* Armia Krajowa
* Armia Napoleona
* Indianie
* Krzyżacy
* Legiony rzymskie
* Rycerstwo europejskie
* Rycerstwo polskie
* Sarmaci
* US Army
* Wehrmacht
* Wikingowie
* Wojsko Polskie

EPOKI - OKRESY

* Epoka napoleońska
* I Wojna Światowa
* II Wojna Światowa
* Kampania wrześniowa 1939
* Odzyskanie niepodległości 1918
* Powstanie Listopadowe
* Powstanie Styczniowe
* Powstanie Warszawskie
* Sarmacja XVI - XVIII wiek
* Starożytność
* Średniowiecze
* Wojna Secesyjna
* Wojny współczesne

HISTORIA

* Ekshumacje
* Eksploracje
* Felietony historyczne
* Filmy historyczne
* Gry historyczne
* Identyfikacje historyczne
* Kolekcje
* Publikacje
* Relacje z odkryć
* Wystawy historyczne

MILITARIA

* Artyleria
* Broń biała
* Broń palna
* Bunkry i fortyfikacje
* Kawaleria
* Mundury wojskowe
* Odznaki wojskowe odznaczenia
* Pojazdy historyczne
* Regulaminy instrukcje wojskowe
* Zamki warownie
* Zbroje kolczugi tarcze
* Dioramy
* Modele czołgów
* Modele samolotów
* Modele samochodów
* Modele pociągów

REKONSTRUKCJE

* Relacje z rekonstrukcji
* Zapowiedzi rekonstrukcji

Reklama

Pomoc:

* Dlaczego warto się zalogować?
* Jak się zalogować?
* Jak założyć bloga?
* Jak dodać wpis?
* Oferta dla GRH
* O portalu dobroni.pl
* Punkty bonusowe
* Regulamin
* Zlinkuj się z nami!

Chcesz wiedzieć więcej? Zaloguj się!

Mapa strony | Portal Historii Ożywionej www.dobroni.pl © Copyright 2009. All rights reserved. | wędkarstwo NIc to, i ja konczę bo mi to wszystko zabiera za duzo czasu, a jak wyjdzie , to zobaczymy
Ostatnio zmieniony przez mira 2010-01-27, 10:06, w całości zmieniany 1 raz  

Autor Wiadomość
don Pedro
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-27, 11:04   

to nie są niemcy, Polacy z krwi i kości!!!

miro, na portalu dobroni.pl grupy nie mają obowiązku umieszczania swoich danych. dane Bractwa zostały tam podane kilka dni temu, ale też nikt nas do tego nie namawiał, ani zobowiazywał. jeśli masz wątpliwości to spotkajmy się, zagrajmy w otwarte karty, bo łatwo jest rzucać podejrzenia i oszczerstwa jeśli się jest anonimowym, pamiętaj jednak że internet wcale nie czyni cie tak anonimowa jak ci sie wydaje.
Ostatnio zmieniony przez don Pedro 2010-01-27, 19:10, w całości zmieniany 1 raz  

Autor Wiadomość
mira
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-27, 14:17   

Pedro, napisz gdzie i kiedy, jak znajdę czas to chetnie się z Toba spotkam."...pamiętaj jednak że internet wcale nie czyni cie tak anonimowa jak ci sie wydaje...." Czy Ty mnie chcesz przestraszyć? Panie Namiestniku BRZS, w takim razie zachowuje się Pan jak cham i taki z Pana rycerz jak z koziej d..... traba. Pedro, może ty jestes jakaś mafia? Grozby sa karalne, ja nie rzucam podejrzeń, ja chce wyjaśnić wszystkie niedomówienia. A jest ich wiele...
i tak naprawdę na nic o co pytałam nie uzyskałam odpowiedzi.Gdyby jednakl udało Ci sie do mnie trafić, to moderator wie za co mozna odpowiadać(nie wiem, moze chcesz mi krzywde zrobic). chronę danych osobowych użytkowników portalu internetowego powinien zapewnić jego właściciel

- Ogólna definicja danych osobowych znajduje się w art. 6 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych. Zgodnie z jej brzmieniem, danymi osobowymi są wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Natomiast osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio, zwłaszcza przez powołanie się na numer identyfikacyjny lub jeden bądź kilka specyficznych czynników określających jej cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, kulturowe czy społeczne. Ustawodawca zadecydował również, iż informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu lub działań. Zbiór liczb stanowiący numer IP komputera należy uznać za daną osobową.
art. 36 ust. 2 wraz z art. 39a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych oraz §3 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych,
art. 37 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych,
art. 31 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych,
art. 24 i 25 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych,

Tak sie dziwnie składa ze bedę prawnikiem, to moze na poczatek:-))
Spotkać sie możemy w np.mandarynie(k bazarku w bartku-czesto tam bywam),ale wtedy gdy obiecasz mi ze na wszystkie pytania bedziesz znał odpowiedzi. Od tej chwili bedę tu tylko zaglądac(czekam na zaproszenie),odzywac sie nie będę, bo i po co(wszystko juz napisałam), a sprawa zajmę się przez urzędy. pozdro dla wszystkich.

Nie mogę się wycofac z tego co juz napisałam,czyli ze sie nie odezwę, ale nie napisałam ze nie mogę edytować.
1.czemu nikt nie mówi i pisze ze BRZS jest współorganizatorem a pisze sie o kimś nieznanym(Łódz)
2.kto daje i po ile(350000)
3.jakie doświadczenie ma w organizacj tak dużych imprez jedno i drugie Stowarzyszenie, z tym ze Łodzkie formalnie nie istnieje i nigdzie o nim ani słowa nie mozna znależć, a ta chorągiew(Reichl)jest ale co organizowała nie ma. Czemu o niej nikt nie pisze jako o organizatorze. W koncu wyjdzie na to ze organizuje to jakis łańcuszek ludzi dobrej woli.
4. jak bedziesz gotowy to napisz. kaczka podawana tam jest swietna, a moze tak zaspokoić ciekawość wszystkich i odpowiedziec na forum?
Teraz to juz i edytowac nie bedę:-) a z tym mafiosem to był zart :jezyk: nie gniewaj się
:kwiatek: Ja naprawdę nie jestem przeciwko temu, tylko dziwi mnie to ze to w jakiś nienormalny sposób jest załatwiane. I tyle. I tak to wszystko sprawdzę, a Stowarzyszeniu Sieradzkiemu życzę powodzenia i ręczę że będę trzymała kciuki zeby sie udało. :ok:
Ostatnio zmieniony przez mira 2010-01-27, 21:06, w całości zmieniany 2 razy  

Autor Wiadomość
don Pedro
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-27, 18:39   

proszę więc o listę pytań na pw. może być mandaryn. i nie jestem żadną mafią, tylko prezesem legalnego stowarzyszenia zrzeszającego pasjonatów średniowiecza, którzy nie życzą sobie żeby wypowiadać się w ich imieniu i którym uwłacza to że posądza sie ich oraz grupy z którymi współpracują o robienie jakichkolwiek przekrętów, wystarczyło odezwać sie do nas na sam początek, łatwo nas znaleźć, w końcu działamy w Sieradzu od przeszło 5 lat.
Ostatnio zmieniony przez don Pedro 2010-01-27, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  

Autor Wiadomość
Atendi
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-27, 23:43   

To moze i ja dorzuce swoje 3 grosze, jako osoba bezposrednio zainsteresowana ta sprawa.

Prywatna Chorągiew von Reihl jest jednym z najbardziej znanych bractw w polsce, zrzeszajaca najlepiej walczacych rycerzy. Posiadająca takie zaplecze o jakim BRZS moze na chwile obecna jedynie marzyć i tak, napewno sa Polakami. Nie znam jednak szczegolow i nie mam zamiaru wypowiadac sie w kwestiach ktore wyjasni Namiestnik BRZS(kwoty, organizowanie itp itd). Jednak twoje zachowanie miro, moim zdaniem jest dalekie od lokalnego patriotyzmu. Straszenie urzedami, przepisami, ogolne naskakiwanie na wszystkich , co juz zauwazyla Impossible, oraz demagogia, zadania jak rozkapryszonego dziecka, cytowanie zupelnie bezsensownie jakichs stron(wystarczy podac linka, a post staje sie przejrzystszy) czy przepisow z kodeksu i chwalenie sie "byciem za jakis czas" prawnikiem? Przepraszam bardzo, ale wydaje mi sie ze starasz sie sprowadzic poziom tej dyskusji najnizej jak sie da i przekrzyczec kazdego, kto ma w tej sprawie inne zdanie niz ty. A mozna bylo spokojnie zapytac na tym forum o kontakt do kogos z organizatorow, przejsc sie do wymienionych w internecie siedzib i wyjasnic swoje watpliwosci w cywilizowany sposob. Jednak wolalas postawic sie w swietle krzyzowca walczacego wszedzie i naokoło z wyimaginowana nieprawidlowoscia. Zycze podobnego zapału w działaniu przynoszacym korzysc, a nie siejacym zamet. Moze sama sprobojesz zorganizowac jakas impreze? Przejdziesz sie pare razy do urzedów, moze nie w celu straszenia czy bawienia sie w detektywa, a pozyskania funduszy na swoje przedsiewziecie i zobaczysz, ze to nie takie proste i hopsiup jak sie moze wydawac bo okaze sie ze musisz zrobic impreze za niecala polowe planowanego budzetu, co?

Co do twoich poszukiwan, to podpowiem ze podobna wielkosciowo impreza jest organizowana w Byczynie.

Wyrazone powyzej poglady sa tylko i wylacznie moja prywatna opinia.

Autor Wiadomość
loopy
Sieradzak

Wysłany: 2010-01-28, 00:06   

Co wy się chłopoki przejmujecie jakąś tam szumiącą podlotką ... :) Jak dla mnie to możecie tłuc się toporkami i mieczami nawet na dachu urzędu miasta. Ciekawa inicjatywa więc róbcie co swoje i mam nadzieje, że będzie można przyjrzeć się tym rycerskim sparingom:D

Autor Wiadomość
don Pedro
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-01-28, 00:47   

już odpowiadam. niech będzie i publicznie,

1. O BRZS nie wspomniano w gazecie, ponieważ w momencie pojawienia się artykułu w prasie bractwo nie podjęło jeszcze decyzji czy bierze udział w tym przedsięwzięciu czy nie, niestety nawet tak małe organizacje jak nasza są silnie zbiurokratyzowane i muszą przestrzegać określonych przepisów przy podejmowaniu decyzji. Ten artykuł na pewno nie był ostatnim jaki sie pojawił, wiec i o nas kilka słów sie pojawi, bez obaw :)

2. tej informacji niestety nie mogę podać w tej chwili, za wcześnie jeszcze na podawanie konkretów w tej sprawie.

3.Prywatna Chorągiew von Reihl organizuje od lat szereg turniejów odbywąjacych się na terenie całego kraju, pod tym względem BRZS jest za nimi daleko w tyle.

Sieradzkie Stowarzyszenie Kulturalno Oświatowe jak już zauważono jest nową organizacją, dajcie im szansę pokazać sie z dobrej strony zamiast od razu wieszać psy

Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej, jakie doświadczenie posiada wie kazdy kto oglądał nasze inscenizacje i pokazy.

4. napisałem i mam nadzieję ciekawość zaspokoiłem, za mafiosa sie nie gniewam, ciekawsze role mi przypisywano, kaczek niestety nie jadam z racji diety którą muszę stosować, ale chętnie umówie sie z Mirą na kawę jeśli nie będzie miała nic przeciwko, ponieważ wydaje mi sie być osobą o wiele sympatyczniejszą niż wygląda na pierwszy rzut oka :) :):):)

loopy- będzie na co patrzeć, gwarantuję, a na dachu urzędu raczej nie da rady, co będzie jak sie któryś z nas o piorunochron potknie?
Ostatnio zmieniony przez don Pedro 2010-01-28, 00:51, w całości zmieniany 1 raz  

Autor Wiadomość
ebusia 
Sieradzak

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2010-04-15, 22:13   

Cytat:

- W Sieradzu będzie mały Grunwald - zapowiada obrazowo miłośnik rycerstwa z Łodzi Adam Urbaniak, autor programu obchodów. - Podczas potyczki w szranki stanie 200-250 rycerzy z bractw, które biorą udział w pokazie pod Grunwaldem. To będzie ogromne wydarzenie, które pogodzi oczekiwania jego uczestników dbających o jak największy realizm historyczny oraz widzów, dla których najbardziej liczy się widowiskowość. Zaciętości w walce nie zabraknie.

Inicjatywa wyszła od Sieradzkiego Stowarzyszenia Kulturalno-Oświatowego. - Chcemy uświadomić sieradzanom jak bogata jest historia miejsca, w którym mieszkają. Pokazać, że można ją wykorzystać do rozwoju miasta. Dlatego zdecydowaliśmy się na tak szeroko zakrojoną imprezę - wyjaśnia Małgorzata Drzazga, wiceprezes SSK-O, które współpracuje też z sieradzkim bractwem rycerskim.

Jak informuje, budżet imprezy "Zaciąg, zebranie i wyjście Chorągwi Sieradzkiej" zapowiadanej na 18-20 czerwca opiewał najpierw na 350 tys. zł. Dzięki oszczędnościom, ale nie na punktach programu, udało się zejść do kwoty 220 tys. zł.

Cytat:
Co pokażą?

W piątek, 18 czerwca, w farze będzie odprawiona po łacinie msza z
udziałem średniowiecznych wojsk. Na sobotę zaplanowano: paradę, turnieje rycerskie, proces o czary i rozprawę nad zbójem wraz z wykonaniem wyroku, zwadę w karczmie, wezwanie do krucjaty, pasowanie na rycerza, pokaz strojów z epoki, koncert muzyki średniowiecznej, inscenizację potyczki polskich zbrojnych z podjazdem krzyżackim, który zapuścił się w okolice Sieradza zakończone starciem ciężkich hufców, widowisko "Sieradz od osady do 1410 roku". Niedziela to prezentacja uzbrojenia na przestrzeni wieków, finały sobotnich turniejów, pokaz tańców dawnych, wymarsz rycerzy Chorągwi Sieradzkiej pod Grunwald.

Źródło / Więcej: http://sieradz.naszemiast...radzu,id,t.html
Ostatnio zmieniony przez ebusia 2010-04-15, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  

Autor Wiadomość
don Pedro
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-05-11, 12:08   

mała poprawka, termin imprezy został przesunięty na ostatni weekend czerwca, to jest 25-27.06 ze względu na przedterminowe wybory prezydenckie

Autor Wiadomość
mario8263
Sieradzak

Wysłany: 2010-06-15, 20:05   

czy wiadomo coś więcej na temat tej imprezy?? to już niedługo a jak dotąd cisza

Autor Wiadomość
ebusia 
Sieradzak

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2010-06-16, 18:17   

Cytat:
Piątek 25 czerwca 2010

Godzina 18.00 Msza Święta w Kolegiacie z udziałem wszystkich zaproszonych gości,
wojsk średniowiecznych oraz mieszkańców misata. Zostanie ona odprawiona po łacinie w stylu średniowiecznym.

Cytat:
Sobota 26 czerwca 2010

11.00 Parada wojsk z ulicy Kościuszki przez Kolegiacką, gdzie przed Kolegiatą rycerze zostaną przywitani przez Kasztelana Sieradzkiego (Prezydenta Miasta Sieradza), następnie przemarsz całych wojsk na teren osady i całej imprezy.

12.00 (teren imprezy) : Parada konna otwierająca turniej rycerski: Ilość osób: 2 ciężko zbrojnych na koniach; 2-4 osoby w szatach podkreślających ich „dobre urodzenie”; 15 zbrojnych. Na pole turniejowe w obecności zgromadzonych uczestników imprezy i zwiedzających podjeżdża kawalkada, „kasztelan” ogłasza rozpoczęcie turnieju i wita gości, bractwa rycerskie są przedstawiane, odczytanie przez Kasztelana listy zaciągowych. Czas trwania : około 30-45 minut.

13:00 Przysłanie wici: Na koniec odczytywania listów zaciągowych wjeżdża posłaniec przywożący „wici” i wieści o wybuchu wojny z Zakonem krzyżackim, co ma spotkać się z reakcją uczestników.

( w trakcie turniejów ) Proces o czary i rozprawa nad zbójem: Ilość osób: „kasztelan i dwóch dostojników; 5 zbrojnych, czarownica i zbój. Na podstawie „najstarszego zwoju prawa polskiego” z zachowaniem prawideł sztuki sądowniczej zostanie przedstawiony akt oskarżenia i wydanie w imieniu ławników miejskich wyrok; inwokacje mogą mieć charakter komediowy.

( w trakcie turniejów ) Zwada w karczmie: Ilość osób biorących udział: 2 rycerzy, 2 pocztowych, około 10-20 osób „bywalców karczmy”. W jednym z ogródków piwnych przy udziale zwiedzających dochodzi do wymiany zdań pomiędzy „gościem zakonu” a rycerzem polskim, dochodzi do „pyskówki” następstwem, której ma nastąpić pojedynek; poprzez zapalczywość polskiego rycerza pojedynek przy współdziele bywalców karczmy ma charakter samosądu i ucieczki gościa zakonu; zabawa ma charakter komediowy i liczne akcenty humorystyczne.

( w trakcie turniejów ) Wezwanie do krucjaty: Wśród zwiedzających pojawiają się zakonnicy – rycerze ze zgromadzenia św. Łazarza (odpowiednio ucharakteryzowani; do powyższego zakonu należeli tylko i wyłącznie chorzy na trąd) głośno wzywając do odbycia krucjaty i zebranie na nią funduszy.

( w trakcie turniejów ) Wykonanie wyroku: Na przygotowanym szafocie kat dokona pokazu narzędzi tortur wraz z ich opisem, zbój zostanie powieszony za żebro a wiedźma rozwłóczona na łożu madejowym , wszystko odbędzie się w asyście zbrojnych i zakonnika; wybrane osoby z publiczności zostaną wciągnięte na szafot w celu „poddania ich torturom”.

Pasowanie na rycerza: Widowisko mające na celu ukazanie ceremonii pasowania.

( w trakcie turniejów ) Skrzynia czasu.

( w trakcie turniejów ) Pokaz strojów – zabawa dla uczestników w formie pokazu mody z jury i lektorem opisującym nazwy i warstwy odzienia.

20:00 Koncert muzyki średniowiecznej dla szerszej publiczności będący zespołem stylizowanym na muzykę dawną. Pokaz Kultury militarnej i sprawności rycerstwa.

13:20 – 16:00 Turniej rycerski indywidualny w szrankach – wynik ogłaszany przez sędziów. W trosce o widowiskowość: kontraktacja uczestników wybór ich poprzez organizatora

16:00 – 17:30 Turniej na miecz długi, Turniej na broń drzewcową,

( cały dzień ) Turniej łuczników.

17:30 – 20.00 Turniej pocztów: walki pełno kontaktowe w szrankach dla drużyn 5 osobowych – wygrywa drużyna, której zawodnicy stoją.

21:00 Inscenizacja potyczki. Liczba uczestników: około 100 ciężkozbrojnych rycerzy z Rosji i Ukrainy, 100 osobowy ciężkozbrojny poczet polski, 40-50 osób lekko zbrojnych. Łucznicy i artyleria. Widowisko o zmroku z lektorem prowadzącym; oświetlone częściowo poprzez podpalenie stogów siana częściowo elektrycznie. Podjazd krzyżacki zapuszczony w okolice Sieradza napada na okoliczne wsie grabiąc i podpalając, na jego odparcie entuzjastycznie ruszają pachołkowie miejscy i straż miejska. Ciężkie hufce krzyżackie masakrują oddziały lekkie i przystępują do ataku na miasto zostają jednak odparte poprzez łuczników i artylerie polska – zaczynają się wycofywać na widok zbierającego się i szykującego do ataku ciężkozbrojnego rycerstwa polskiego. Starcie pomiędzy Ciężkimi hufcami polskimi i krzyżackimi – na zasadach buhurtowych (pełen kontakt) .

22:30 Widowisko „Sieradz od osady do 1410”

Cytat:
Niedziela 27 czerwca 2010

11.00 – 14.00 Widowisko od woja słowiańskiego do towarzysza husarskiego. Prelekcja z lektorem i żywą prezentacją jak zmieniały się zbroje i uzbrojenia na przestrzeni wieków, publiczność ma możliwość dotknąć, przymierzyć oręż i wypowiedzieć się na temat jego zalet i wad; podczas prelekcji przewidziane są elementy humorystyczne.

14.00 – 17.00 Finały sobotnich turniejów: 1 na 1, Piątek, rycerskiego na miecz długi, na broń drzewcową, łuczników, turniej pocztów

17.00 – 18.00 Pokaz tańców dawnych.

18.15 – wymarsz rycerzy Chorągwi Sieradzkiej na Grunwald.

20.00 – koncert muzyki średniowiecznej odbywający się w kościele.

Źródło: http://ssko.ubf.pl/viewpage.php?page_id=8

Autor Wiadomość
Fiona 
Nowy Sieradzak

Wysłany: 2010-06-17, 23:17   

Ebusia, powinnaś dodać jeszcze iż podczas imprezy będzie rozdawane za darmo piwo ... Przynajmniej takie informacje są dostępne na innych stronach oraz ozna je usłyszeć od niektórych osób ze starostwa ... Bez względu na pogodę my z mężem i znajomymi bęziemy , co prawdaż mą załatwił już amfibię a mi kupił wodery gdyż trudno się na tych łęgach poruszać , ale myslę że bedzie super błotna impreza - OFF w akcji !

Całuję :sok:

Odpowiedz do tematu